Aandacht voor zingeving en levensvragen bij Kalorama
Bij Kalorama werken drie geestelijk verzorgers: Berber Overdijk, Rachelle Wever en Daniëlla Martina. Ze vormen een hecht team dat bewoners, collega’s en mantelzorgers begeleidt en ondersteunt bij zingeving en levensvragen. En dat doen ze in de breedste zin van het woord. Met individuele gesprekken, groepsbijeenkomsten, vieringen, rituelen en vooral met veel tijd en aandacht voor alles wat mensen in het leven meemaken en hoe ze daarmee omgaan.
De tijd nemen
“Wij zijn beschikbaar, vertelt Berber. “Beschikbaar om dieper in te gaan op vragen die bij bewoners spelen. Vragen over het leven, de dood, (soms het geloof), en dat wat houvast geeft in moeilijke tijden. Dat doen we met individuele bewoners en we organiseren daarnaast gespreksgroepen over bijvoorbeeld de natuur, het jaargetijde, vriendschap of creativiteit. We nemen daarbij de tijd en bespreken een onderwerp met elkaar en lezen daarbij soms een gedicht en luisteren muziek. We creëren een rustige sfeer door kaarsjes te branden. We proberen nét even onder het laagje van het dagelijkse leven te komen. Even uit de hectiek, uit de routine van alledag. We merken dat het voor mensen heel fijn is om op deze manier verbondenheid met elkaar te ervaren.”
We zijn er voor iedereen
“De meeste bewoners zijn katholiek of protestant maar lang niet altijd nog heel actief met het geloof bezig”, gaat Rachelle verder. “Wij zijn oecumenisch en staan open voor alle gezindten en ook voor mensen die geen geloof hebben. We zijn er voor iedereen. Het gaat ons erom dat we bewoners helpen om hun eigen kracht te vinden. Het is zo mooi en waardevol als dat lukt. Zo hebben we samen met een relatief jonge bewoonster ontdekt dat muziek en dans veel voor haar betekenen. Op een andere afdeling is vaker een dansactiviteit waar ze nu aan meedoet. En vol overgave. Ze heeft haar innerlijke kracht gevonden en is nu zelfs een inspiratiebron voor anderen!”
Dieper contact
Berber: “In ons werk hebben wij heel veel ondersteuning van vrijwilligers, activiteitenbegeleiders en ook van de zorgcollega’s. Die samenwerking is heel waardevol. Zonder hen kunnen wij ons werk niet doen. Er is veel aandacht voor palliatieve zorg maar we doen zoveel meer. Sommige bewoners zijn jarenlang afhankelijk van zorg. We proberen mensen te ondersteunen zodat ze het vol kunnen houden. Om dagelijks te leven met pijn of onrust is moeilijk. Er voor iemand zijn, een aanraking of een gesprek kan helpend zijn. Ieder van ons heeft een focus op een locatie en afdelingen zodat we bewoners en collega’s beter kennen. We lopen veel op afdelingen rond en zijn zo makkelijk aan te spreken. Twee keer per maand verzorgen we vieringen op alle locaties.”
Ten diepste dingen raken
Rachelle: “Mijn zoontje vroeg mij laatst: mama wat is jouw droombaan? Mijn antwoord was, de baan die ik bij Kalorama heb. Het is zo mooi om met mensen te werken en deelgenoot te mogen zijn bij dat wat hen ten diepste raakt.” Berber gaat verder: “Een bewoner zou palliatieve sedatie krijgen. Het was haar wens om vooraf een afscheidsmoment met familie te hebben. We hebben samen kaarsen aangestoken en zo het donker iets lichter gemaakt. Er was veel verdriet dat gedeeld werd en ik voel dankbaarheid dat ik hier een bijdrage heb kunnen leveren.”
Digitaal kaarsje branden
“Ieder najaar rond Allerzielen op 2 november herdenken we de bewoners die in het voorgaande jaar zijn overleden. Dit doen we ook met de familie van deze bewoners’, vertelt Daniella. “Tijdens corona hebben we dat anders moeten doen maar normaal gesproken organiseren we bijeenkomsten met mooie teksten, muziek, kaarsjes en een bloem voor iedere overledene.” “Licht is een heel universeel symbool” gaat Daniella verder. “Daar wilden we meer mee doen. Het hele jaar door kunnen hier offerlichtjes gebrand worden en we zien dat veel mensen dat doen. Om ook familie en vrienden die verder weg wonen het gevoel te geven iets te kunnen betekenen, gaan we op de website van Kalorama digitale kaarsjes branden. Rond 2 november wordt dat mogelijk. Daar zijn we heel blij mee!”
Dit interview is ook te lezen in de Topic Berg en Dal editie najaar 2022.
« Terug naar het overzicht