Als doofblindenbegeleider ben je echt van betekenis
Maartje is 32 en werkt sinds oktober 2018 in het Centrum voor doofblinden van Kalorama. “Hier is geen dag hetzelfde en dat maakt mijn werk zo boeiend en uitdagend. Ik heb Sociaal Pedagogische Hulpverlening gestudeerd en ben bij Kalorama gestart als doofblindenbegeleider”, vertelt Maartje. “Mijn opleiding is meer op begeleiden dan op de zorg gericht. Maar een stukje zorg hoort er bij dit werk ook bij. Eigenlijk zie ik die zorg ook als begeleiding. Je helpt een bewoner met opstaan, wassen en aankleden. We werken met een team van 9 collega’s in wisselende diensten op een groep van 7 bewoners. Het team is heel hecht en betrokken en de bewoners zijn echt hele leuke mensen. Humor is belangrijk, er wordt hier veel gelachen. Met elkaar creëren we een gezellige en huiselijke sfeer!”
Iedere bewoner heeft zijn eigen persoonlijkheid
“De bewoners van het Centrum voor doofblinden zijn allemaal uniek. En dat vind ik juist zo leuk. De leeftijd op onze afdeling varieert van 37 tot 70 jaar. Alle bewoners hebben een beperking in horen of zien of beiden. Daarnaast heeft iedereen een verschillend niveau en zijn de bewoners verstandelijk beperkt. Het niveau waarop je met een bewoner omgaat, is daarom telkens anders. Daar pas je jezelf steeds op aan. Met de ene bewoner kun je samen een cake bakken en met een andere bewoner ga je samen een tekening maken. Je steeds weer verplaatsen in iemand en écht persoonlijk een bewoner motiveren om kleine stapjes te zetten, vind ik echt geweldig!”
Voor ieder woord is er wel een gebaar
“We communiceren met gebarentaal met de bewoners die nog kunnen zien en we gebruiken het handalfabet met bewoners die doofblind zijn. Toen ik hier kwam werken, had ik weinig ervaring met gebarentaal. In de praktijk leer je dat snel en bovendien heb ik via Kalorama een cursus gevolgd. Het is bijzonder om op een hele andere manier dan met woorden te communiceren. Voor ieder woord is er wel een gebaar en dan realiseer je pas hoeveel woorden er zijn. Dat was voor mij een eyeopener! Je bent echt van betekenis als een bewoner zich door jou gehoord en begrepen voelt.”
Doorgegroeid naar persoonlijk begeleider
“Sinds een paar maanden ben ik persoonlijk begeleider voor de bewoners van onze afdeling. Dat houdt in dat ik naast mijn werkzaamheden als doofblindenbegeleider ook andere taken heb. Ik ben contactpersoon voor de familie, stel de cliëntenplannen op en ben betrokken bij het multidisciplinair overleg met onder meer de arts, psycholoog en ergotherapeut. Voor mij een super kans die ik met beide handen heb aangegrepen. Binnen Kalorama zijn er voldoende mogelijkheden voor persoonlijke groei en ontwikkeling.”