woensdag 24 november 2021

Waakvrijwilligers Sjaak en Roos: “We zijn er gewoon.”

Deel 5 van de serie: Vrijwilligers in de spotlights

2021 is het jaar van de vrijwilliger. Een mooie aanleiding om onze vrijwilligers in de spotlights te zetten! In een serie korte verhalen vertellen vrijwilligers van alle locaties van Kalorama wat hen drijft en motiveert om als vrijwilliger deze bijdrage te leveren. Dit is deel 5. Sjaak en Roos zijn allebei waakvrijwilliger. Dat doen ze al zo’n vijf jaar. Als het er naar uitziet dat een bewoner bijna komt te overlijden, waken zij tijdens de nacht. Zo komt iemand nooit alleen te sterven. Familieleden en het team worden ondersteund. Door er ‘gewoon te zijn’, zoals zij zelf zeggen, vervullen de waakvrijwilligers een belangrijke rol.  

Wij waken en signaleren

“Als waakvrijwilliger moet je er gewoon zijn”, vertelt Sjaak. “Niemand wil dat iemand in de allerlaatste fase van het leven alleen is. Voor familie, die er overdag vaak al vele uren is, zijn wij een fijne aflossing. Wij waken voornamelijk ’s nachts. Zodat familie thuis een goede nacht kan slapen. Voor hen is het een geruststellende gedachte dat hun dierbare niet alleen is. En we ondersteunen de teams in de zorg. Zij kunnen eenvoudigweg niet een hele nacht bij een bewoner blijven”. “En dat is precies wat wij wel kunnen doen”, gaat Roos verder. “Wij houden de bewoner in de gaten en als de situatie verandert, halen we de verpleegkundige erbij. Meer doen we eigenlijk niet. Wij hebben puur een signalerende taak.”

Mijn zus zei me: ‘Dit zit in je’.

Sjaak: “Mijn vrouw is 21 jaar geleden overleden. Tot op het laatst heb ik haar zelf verzorgd. Mijn zus gaf mij destijds een groot compliment. Ze zei: ‘dit zit in je’. Dat klopt. Ik voel dat ik mensen kan helpen en geruststellen. Volgens mij is dat de reden dat ik waakvrijwilliger ben.” Roos vertelt dat zij in de thuiszorg gewerkt heeft en veel ervaring heeft met palliatieve zorg. Dat is de zorg rondom iemand die in de laatste levensfase is. “Ik heb vanuit mijn werk veel mensen begeleid. Voor familie is het fijn om te weten dat hun dierbare niet alleen zal zijn. Het is belangrijk dat je als waakvrijwilliger niet persoonlijk betrokken bent. Daarom kan ik dit en houd ik het vol. Ik zie het als een belangrijke taak om te doen.”

Whatsappgroep voor de waakvrijwilligers

De waakvrijwilligers zitten samen met de vrijwilligerscoördinator, de geestelijke verzorging en het verpleegkundige team in een Whatsappgroep. “Dat werkt heel goed”, zegt Sjaak. “Het is vaak op korte termijn dat wij ingeschakeld worden. Als er een oproep komt, stemmen we dat gelijk met elkaar af. Roos en ik splitsen een nacht meestal op. Zij is er dan van 23.00 tot 03.00 uur en ik neem het van 03.00 tot 07.00 uur over. We zijn allebei ook boven de 70 en zo blijven er nog genoeg uurtjes over om te slapen. Op jaarbasis doen we dit gemiddeld 5 keer en ook maximaal 2 nachten in dezelfde week.”

Het laatste stukje aandacht dat we een bewoner kunnen geven

Wil Schenkels is verpleegkundige in het verpleegkundige team. “Ik vind het geweldig dat we dit bij Kalorama aan bewoners kunnen bieden. Ik heb grote bewondering voor de waakvrijwilligers. Fantastisch wat zij over hebben voor hun medemens. Het geeft iedereen rust dat zij er zijn. Voor ons maar vooral voor de bewoner en de naaste familie. Het gaat vaak om bewoners die nog maar weinig familie hebben omdat zij al heel oud zijn. Hun kinderen zijn vaak zeventigers. De fase waarin er iemand komt te overlijden vraagt veel van iedereen. We werken nu vijf jaar met waakvrijwilligers en ik kan daar alleen maar positief over zijn. Niemand hoeft alleen te zijn. De aanwezigheid, het vasthouden van een hand. Het is het laatste stukje aandacht dat we een bewoner kunnen geven. En in mijn ogen misschien wel het belangrijkste.”

Samen kijken welke vrijwillige taak bij je past

Zou jij net als Sjaak en Roos van grote betekenis willen zijn voor onze bewoners? Wij breiden de groep waakvrijwilligers graag uit. Maar er zijn bij Kalorama ook andere taken die door vrijwilligers gedaan worden. Van receptiewerk, ondersteuning bij activiteiten, koken, tuinieren tot verzorging en het organiseren van kunstexposities. Wat tijdsbesteding betreft zijn er geen vuistregels. Bij Kalorama zijn nieuwe vrijwilligers van harte welkom! Heb je interesse en wil je verkennen op welke manier je bij ons iets kunt betekenen met jouw kwaliteiten? Kijk eens op: www.werkenbijkalorama.nl/vrijwilligers, bel Cily via 06-13816789 of mail naar: informelezorg@kalorama.nl.

 

« Terug naar het overzicht